ΔΕΗ-ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
[σ.σ.1 Σκοπός του άρθρου δεν είναι να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στον αναγνώστη και ειλικρινά εξ’ αρχής ήταν δύσκολο το έργο όσον αφορά την ουδέτερη στάση και την αντικειμενική παρουσίαση της πραγματικότητας και των πεπραγμένων.]
Δεν αμφισβήτε ότι η ΔΕΗ Α.Ε έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ προσφέροντας θέσεις εργασίας και οικονομική ευημερία σ’ όσους εργάζονται στην επιχείρηση και κατ’ επέκτασιν στην αγορά του Νόμου μας. Δυστυχώς όμως η ανάπτυξη του Νόμου στηρίχθηκε αποκλείστηκα και εξολοκλήρου μόνο στην ΔΕΗ Α.Ε χωρίς εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.
Επίσης η ΔΕΗ Α.Ε όντας η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας συνέβαλλε στο μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη και στην οικονομία της χώρας,προσφέροντας την ενεργειακή επάρκεια για δεκαετίες, και μάλιστα πουλώντας το ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλους τους έλληνες στην φθηνότερη τιμή ανάμεσα σε 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη όμως οι δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε που αναλογούν στο 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας,και συγκεκριμένα η εξόρυξη, η μεταφορά και καύση λιγνίτη αλλά και η μεταφορά και η απόθεση τέφρας και αδρανών υλικών δημιουργούν μια αλλεπάλληλη σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην ζωή και την ποιότητα της κυρίως των όμορων οικισμών με την ανοχή και την εγκληματική αμέλεια προγενέστερων γενεών
Όπως: -Ρύπανση του περιβάλλοντος (40% των εγχώριων ρύπων παράγεται εδώ)
-Χρόνιες παθήσεις όπως πνευμονοπάθειες, βρογχίτιδα, εμφύσημα, πονοκέφαλοι, ίλιγγοι, ερεθισμοί οφθαλμών και δέρματος, καρκινογενέσεις κ.α.
-Υποβάθμιση και απαξίωση με μηδενική αγοραστική αξία των περιουσιών και χωρίς προοπτική ανάπτυξης
Οι εκλεγμένοι φορείς, αντιπρόσωποι της κοινωνίας, τοπικοί, νομαρχιακοί και κοινοβουλευτικοί διαχρονικά λειτούργησαν ψηφοθηρικά, κομματικά και προσωπικά αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα προβλήματα (χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο και να αφορά όλες τις περιπτώσεις στην εξεύρεση λύσεων,αλλά ως επί το πλείστον ισχύει), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό ανάμεσα στην πολιτεία και την κοινωνία.
Το κενό αυτό και την ανυπαρξία των φορέων κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι διάφοροι Σύλλογοι που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία και την συμμετοχή ενεργών πολιτών, οι οποίο όταν αποφάσισαν να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα και να πιέσουν στην εξεύρεση λύσεων.
Στην αρχή υπήρξαν δεσμεύσεις κυβερνητικών και εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίες όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Mετά τον εμπαιγμό και την κοροϊδία λειτούργησε ένας πρωτοφανής μηχανισμός τρομοκρατίας από πλευράς του κράτος και με την ανοχή των φορέων με εισαγγελικές παρεμβάσεις, ΜΑΤ, διώξεις, μηνύσεις, εξώδικα, αγωγές, προς αποσιώπηση οποιασδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, και ενώ όλοι στις άπειρες συζητήσεις, συναντήσεις, δηλώσεις από τοπικούς, νομαρχιακούς φορείς ως επίπεδο υπουργείου και διοίκησης ΔΕΗ όχι μόνο δεν αμφισβητούσαν αλλά έδιναν και το δίκαιο των αιτημάτων.
Το όλο θέμα είναι πλέον:
α)Tο πώς αντιλαμβάνεται το κράτος το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται σ’ αυτές τις περιοχές, την έμπρακτη στήριξη της επαρχίας αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη όπου προτεραιότητα θα έχει ο πολίτης και όχι τα οικονομικά συμφέροντα.
β)Tον πραγματικό ρόλο που πρέπει να αναλάβουν απέναντι στο θεσμό που υπηρετούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Νόμου και απέναντι στην κοινωνία, η οποία τους επέλεξε για υπερασπιστές της και όχι να γίνονται κυματοθραύστες προσπαθειών δίκαιων διεκδικήσεων ενεργών πολιτών.
γ)Η ίδια η ΔΕΗ Α.Ε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
δ)Η αφύπνιση όλων μας και οι πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε για την πίεση εξεύρεσης
λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
[σ.σ.2
Υ.Γ.1 Πρέπει τελικά να δοθούν ουσιαστικές λύσεις γιατί όσο διαιωνίζονται τα προβλήματα τόσο συχνότερα και εντονότερα θα τα συναντάμε.
ΥΓ. 2 Η δικαιοσύνη και η αστυνομία θεωρώ ότι εμπλέκεται με λάθος τρόπο γιατί το μόνο που δημιουργείται είναι εντάσεις, επεισόδια και συλλήψεις]
Τεντσογλίδης Ι. Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου