Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδεία του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων στην Κοζάνη
· Θετικός ο απολογισμός για τους Οικολόγους Πράσινους της Κοζάνης
Το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009, ήταν μια μέρα έντονης δραστηριότητας των Οικολόγων Πρασίνων και της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Συνεργάστηκαν με το Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων κ. Hans Josef Fell και επισκέφτηκαν μαζί του μερικά από τα χωριά που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Το Γερμανό βουλευτή συνόδευσαν :
· Κλιμάκιο των Οικολόγων Πρασίνων από τη Θεσσαλονίκη
· Μέλη της Οικολογικής Κίνησης και των Οικολόγων Πρασίνων Κοζάνης
· Ο κ. Τσικριτζής, υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης.
Στις 13.00 δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά MME. Εκτός από τους δημοσιογράφους συμμετείχαν στη συζήτηση εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (κ. Παπαγεωργίου και Μαυροματίδης), οι πρώην βουλευτές κ. Βλαχόπουλος και Κοκκελιδης και απλοί πολίτες.
Στη συνέχεια και μετά από μια σύντομη στάση στο Μαυροδέντρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ορυχείο και στο χωριό της Μαυροπηγής. Εκεί συζητήθηκαν με το Σύλλογο πληττομένων τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού.
Κατόπιν οι οικολόγοι σταμάτησαν για λίγο το χωριό του Αγίου Δημητρίου, γνωστό για τα σοβαρά προβλήματα περιβάλλοντος και απασχόλησης που αντιμετωπίζει, και συνέχισαν προς την Ακρινή, όπου είχε προγραμματιστεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος και ανέργων του χωριού. Κατά την ομιλία του στην Ακρινή ο κ. Fell αναφέρθηκε στην εμπειρία της Γερμανίας και τόνισε ότι λόγω της αναγκαίας συρρίκνωσης των ορυχείων χάθηκαν αρκετές θέσεις εργασίας, αλλά με τη στήριξη του κράτους και τη αυτοδιοίκησης έγιναν πολλές επενδύσεις στην πράσινη ενεργειακή τεχνολογία και δημιουργήθηκαν πολλαπλάσιες νέες θέσεις εργασίας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξαν παρεμβάσεις από τους Συλλόγους περιβάλλοντος & ανέργων της Ακρινής και του Αγίου Δημητρίου, τους Οικολόγους Πράσινους κ.α.
Τα τελικά συμπεράσματα από την επίσκεψη και τη συνεργασία με το Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων είναι:
· ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό και βρώμικο καύσιμο, αλλά εμφανίζεται φτηνός, γιατί κοστολογείται πλασματικά χωρίς να υπολογίζονται α) το «εξωτερικό κόστος», β) ο φόρος στερεών καυσίμων και γ) η πραγματική τιμή του «προστίμου CO2»
· ότι τα στερεά καύσιμα δεν έχουν μέλλον και όλες οι αναπτυγμένες χώρες υπολογίζουν ότι η χρήση του θα μειωθεί δραματικά σε 5-10 χρόνια
· ότι με αυτά τα δεδομένα οι διεκδικήσεις για νέα ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ ούτε το περιβάλλον βοηθούν ούτε την ανεργία αντιμετωπίζουν ριζικά, διότι αυτές οι λύσεις έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης.
· ότι μια διέξοδος διαρκείας απαιτεί σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και παράλληλη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και προγράμματα πράσινης ανάπτυξης και στήριξης των περιοχών που χάνουν θέσεις εργασίας. Μια ρεαλιστική λύση, που έχει προταθεί επανειλημμένα και από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, είναι να δημιουργηθεί στο νομό μας μια ζώνη κινήτρων για επενδύσεις σε εξοπλισμό και τεχνολογία σχετικών με ΑΠΕ. Οι δραστηριότητες αυτές είναι φιλικές στο περιβάλλον, αναπτύσσουν το ερευνητικό και τεχνολογικό δυναμικό και δημιουργούν περισσότερες θέσεις σε σχέση με τα ορυχεία.
· ότι η λύση αυτή δοκιμάστηκε επιτυχώς στη Γερμανία και εκτόξευσε το ποσοστό ΑΠΕ από 6% σε 15,3 %, ενώ δημιούργησε 220.000 καθαρές θέσεις εργασίας κυρίως στις περιοχές που έκλεισαν ορυχεία.
· ότι η Ελλάδα (με πολύ περισσότερο άνεμο και ήλιο) είναι απαράδεκτο να παράγει μόνο 3-4 % πράσινη ενέργεια και 70% βρώμικη, «καίγοντας» επί 60 χρόνια μια συγκεκριμένη περιοχή, το Ν. Κοζάνης
· ότι η κοινωνία και οι φορείς του Ν. Κοζάνης πρέπει να πάψουν να περιμένει το «μάνα» από τη ΔΕΗ και να σκέφτονται με τα μυαλά του προηγούμενου αιώνα, επιμένοντας σε λύσεις θνησιγενείς και περιβαλλοντικά επικίνδυνες. Οφείλουν να απαιτήσουν γενναίες χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις και κίνητρα, ώστε να παραμείνουν ο ενεργειακός νομός της χώρας, αλλά σε μια ΠΡΑΣΙΝΗ κατεύθυνση.
Τέλος ο κ. Fell ζήτησε να του κατατεθούν υπομνήματα από τα πληττόμενα χωριά και όποιον άλλο φορέα αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να τα προωθήσει στην Κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ας σημειωθεί επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να εγκαταστήσει ένα Παρατηρητήριο κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα. Μια καλή ιδέα (και πρόταση των Οικολόγων Πρασίνων) είναι να εγκατασταθεί το Παρατηρητήριο στην Κοζάνη. Η κίνηση αυτή, εκτός των άλλων, θα συμβολίζει τη διάθεση της περιοχής να μεταβεί από τη βρώμικη στην καθαρή ενέργεια και να συνταχτεί ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ με το παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του κλίματος.
21-2-2009
Οργάνωση Οικολόγων Πρασίνων Κοζάνης
ΥΓ. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στη μετάφραση και στην παρασκευή της .. σπανακόπιτας, (διότι ο Γερμανός – ως φανατικός οικολόγος – είναι τριάντα χρόνια χορτοφάγος !)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου